De flesta känner nog någon som kan tänkas ha gjort någon form av plastikkirurgi. Vanligaste kirurgiska ingreppen är relaterade till bröst eller att minska fettmängden på kroppen. För att minska fettmängden kan man välja att göra en traditionell fettsugning eller en laserfettsugning. Vad som passar beror lite på vilka problem man upplever sig ha och vad man vill åtgärda. För mindre områden, till exempel hakan, så kan en laserfettsugning fungera bra. Vill man däremot fettsuga en stor del av magen kan en traditionell fettsugning passa lite bättre. Detta är dock generella regler och för att veta vad som passar dig bäst bör du boka in konsultation hos en eller flera plastikkirurger. Du får då veta vad som kan passa dig, vilka risker som finns och vad det kostar.

Kortfattat så innebär en fettsugning att man avlägsnar fettceller från kroppen. Detta leder till att du får mindre fettmassa i området som fettsugs områden är magen, låren, armarna, ryggen och hakan. Man kan även fettsuga rumpan och benen, men detta är inte lika vanligt att man vill göra.

Det finns olika typer av bröstoperationer

Som vi nämnde högre upp är bröstoperationer väldigt vanligt. När vi säger bröstoperationer kan detta innebära operationer som förminskar, förstorar och lyfter brösten. Vanligast är bröstförstoring som helt enkelt innebär att man förstorar brösten genom implantat. Förr var det vanligt att detta gjordes med silikon, men numera är mjukare implantat som koksaltsinlägg nog vanligare. Många vill ha ett naturligare resultat och inte det uppenbart fejkade som var trendigt under 90-talet och 00-talet. Det finns också många former och storlekar att välja på av implantat vilket gör att du kan få riktigt fina och naturliga bröst. Bröstimplantat kan också användas på t ex cancerpatienter som blivit av med ett eller båda brösten.

Bröstförminskning har blivit allt vanligare

I kategorin bröstoperationer ingår även bröstförminskning som ofta göras tillsammans med ett bröstlyft. En bröstförminskning innebär kort och gott att man förminskar bröstet, något som personen med stor byst ibland väljer att göra. Vanligt är då att man får ont i rygg och axlar p.g.a. tyngden eller att man upplever att brösten stör ens vardagsliv eller idrottande. En bröstförminskning kan för många innebära en kraftigt ökad livskvalitet och därför bryr sig många inte om att det ibland leder till något missprydande ärr. Ibland efterlämnar en bröstförminskning ankarärr på brösten, detta om det inte går att göra förminskningen på annat sätt.

Bröstlyft är också vanligt och görs ofta på kvinnor som kanske ammat, tidigare haft implantat och plockat ur dem eller som tappat en del vikt. Ibland hänger inte riktigt brösten med och då går det att göra et lyft av dem. Som vi tidigare berörde väljer många att göra bröstlyft i samband med andra typer av bröstoperationer, men det går absolut bra att göra det utan att varken förstora eller förminska sina bröst.

Det är viktigt att göra research

Det är bra att veta att de ingrepp vi beskriver i artikeln kräver att kroppen får tid att läka. Det är alltså inget som du går iväg och gör på en lunchrast. Beroende på ingreppet, så kan det faktiskt ta uppemot ett halvår innan du är helt färdigläkt. Därför är det att rekommendera att du verkligen tänkt igenom ditt beslut först. Efter noggrant övervägande och konsultationer, gärna hos två plastikkirurger, så kan du ta ett väl informerat beslut. Det finns vissa komplikationer som kan uppstå i samband med operationer, så därför är det viktigt med research. Du kommer vara beredd och veta hur du ska agera. Dock vill vi påpeka att för de flesta så blir läkningen helt okomplicerad. Följ bara läkarens råd.