Välj rätt tak för ditt hem

 

Ett snyggt tak gör otroligt mycket för ett hus och dess utseende. Det är något man kanske inte tänker på så ofta, men ett snyggt tak kan faktiskt göra huset ännu snyggare. Om en besiktning av taket än på tapeten, eller om du kanske ska renovera taket,  kan det vara värt att se över om det finns en annan taktyp att byta till – för att göra ditt hus ännu finare!

 

Det finns faktiskt många olika typer av tak. Vi kanske inte tänker på det så värst mycket i vardagen, men det blir allt vanligare att husägare går ifrån de klassiska takpannorna i tegel och byter ut dem mot ett stilrenare, hållbarare material.

 

Olika sorters tak 

 

Som sagt, det finns många olika sorters tak att välja mellan när man ska byta tak. Många som renoverar taket byter ut det till samma sorts tak som de haft tidigare. Men det går såklart även att byta till ett helt nytt material, med en helt ny look som kanske till och med passar husets utseende bättre. Här nedan tar vi upp de tre vanligaste materialen och stilarna på tak:

 

  1. Takpannor av tegel, betong och keramik

 

Den vanligaste sorten vi ser idag är takpannor i tegel, betong eller keramik. De syns i princip alltid på lägenhetshus, eller äldre hus i allmänhet. Det är ett bra alternativ om man letar efter ett starkt material som kommer att hålla länge. Pannorna är dessutom ganska tunga, vilket gör dem praktiska för just lägenhetshus eller äldre bostäder som behöver ett robust tak. Säga vad man vill om utseendet på dessa pannor, men det går faktiskt att köpa takpannor av tegel som är designade för att se ut som trä, eller sten – man behöver inte ha ett tegelfärgat tak bara för att pannorna är gjorda av tegel.

 

  1. Plåttak

 

Något som ökat i populariteten på senaste tiden är tak av plåt. Man ser det ofta på nyare bostäder, eller på villor som man köper direkt via husbyggare. Villor som är byggda under de senaste åren tenderar att ha plåttak på grund av alla fördelar det kommer med. Materialet håller nämligen huset svalt under sommaren, då plåten stöter bort värmen. Det är dessutom ett stilrent alternativ som inte kommer att gå ur tiden, varken designmässigt eller underhållsmässigt, då det är slitstarkt och kan hålla i många, många år med rätt underhåll. Rådgör med en takläggare stockholm om du är sugen på att uppgradera husets tak med metallplåt.

 

  1. Skiffertak 

 

Har man ett stort hus och är på jakt efter ett material som håller länge, är skiffertak ett bra val. Det rekommenderas för hus som är större än 200 kvadratmeter och beräknas kunna hålla i över 100 år – där snackar vi hållbarhet! Materialet tål dessutom kyla, värme, regn och rusk bra – såväl som skadedjur och annat som i vanliga fall sliter på taket.

 

Byta tak kostnad

 

Det finns många faktorer som räknas in när man ska välja ett nytt material till sitt tak. En av de främsta sakerna att fundera på är kostnaden. Beroende på husets storlek, samt vilken stil man vill ha på taket, kan kostnaden komma att variera rejält. Takpannor i tegel är generellt ett ganska billigt alternativ, medan skiffertak kostar en hel del. Däremot håller skiffertak betydligt längre och kräver mindre underhåll – vilket i sin tur jämnar ut kostnaden under årens gång. För dig som går i valet och kvalet på vilket tak du ska välja kan du alltid konsultera med en erfaren takläggare Uppsala, som kan ge dig både råd och offert. Få hjälp med takläggning sollentuna och hitta rätt tak för just ditt hus.